Visst är det väl gott med riktigt goda kakor till fikat, mjuka som hårda? Kakor finns i många olika varianter och många länder har varierande kakor i alla former. I Sverige har vi några några riktiga klassiker som sockerkaka, hallongrottor, finska pinnar eller till exempel toscakaka.
Att baka hårda kakor
Kakor delas upp som mjuka och hårda. Hårda kakor brukar alltid vara populära till fikat, särskilt om de är hembakta! Huvudingrediensen i hårda kakor är mjöl, socker och smör men sedan kan man variera hårda kakor med alla sorters tillbehör och innehåll. Vissa tillfällen kan man behöva kakor som ger det där lilla extra. Då kan man beställa unika kakor med tryck med både passande texter och med foton som är ätbara! Kakor smakar som bäst när man bakar dom med smör. Smör framhäver kakans smak och blir till en riktig njutning vid varje tugga. När man bakar hårda kakor, finns det en del bra tips. Mjöl är en huvudingrediens i alla hårda småkakor och det är viktigt att mängden mjöl blir rätt. Ett recept kan ange ett visst antal deciliter mjöl. Då ska man inte skopa upp mjölet direkt ur mjölpåsen med decilitermåttet. Risken finns då att mjölmängden blir fel med upp till 30 procent och kakorna kan bli för torra. Man kan istället införskaffa en hushållsvåg för rätt mängd och varje deciliter mjöl väger 60 gram. En annan viktig faktor för att lyckas med hårda kakor är att inte överarbeta degen och knåda så lite som möjligt. Mjöl innehåller gluten och ju mer man bearbetar degen ju hårdare blir kakorna. Några av våra mest populära kakor i Sverige är mördegskakor. Dessa kakors deg kan man variera med att göra hallongrottor, finska pinnar eller gaffelkakor. En annan riktigt god hård kaka är kolakakan. Kolakakor bakas med smör, sirap, socker och mjöl som ger en seg och härlig konsistens med smak av kola.
Svenska klassiska mjuka kakor
En av de vanligaste mjuka kakorna vi bakar i Sverige är sockerkakan. Den är lätt att baka och brukar alltid ha ägg, socker och mjöl som huvudingredienser. Sockerkakans grundrecept används även som tårtbottnar eller som muffins. Muffins kan man dock varieras genom att till exempel ha i stora chokladbitar i smeten eller annat passande. En annan mycket populär svensk kaka är toscakakan. Denna kaka härstammar egentligen från Schweiz men kom till Sverige runt sekelskiftet. Toscakakan har med sin saftiga konsistens och knapriga mandelglasyr alltid varit populär på fikabordet. Något som man kan baka både som hårda och mjuka kakor är mjuk och hård pepparkaka. Mjuk pepparkaka är extra härlig att bjuda på runt jul.